ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.
       Στις 21 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η προγραμματισμένη ημερήσια εκδρομή του Ομίλου στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων, γενέτειρα του μέγιστου φιλόσοφου Αριστοτέλη. Η παρουσίαση και η ξενάγηση έγινε από τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Αντώνιο Κόντο. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την γραφική κωμόπολη της Αρναίας.




Τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγειρα, επισκέφτηκε ο ΟΔΕΓ την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, ημερομηνία που συνέπεσε με την ημέρα θανάτου του φιλοσόφου το 322 π.χ. Η πόλη (που απαντάται στο Θουκυδίδη ως Στάγιρος), ήταν ακραιφνώς ελληνική και είχε εποικιστεί από την Άνδρο και τη Χαλκίδα.
Με την καθοδήγηση και τις πολύτιμες γνώσεις του προέδρου του Ομίλου, αρχαιολόγου και φιλολόγου Αντώνη Κόντου, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν, αρχικά στο νότιο σωσμένο τμήμα της Ακροπόλεως. Το τείχος είναι εξαιρετικά διατηρημένο με στοιχεία αιγυπτιακής δόμησης. Ακολούθως κατηφόρισαν το λόφο προς το πεδινότερο σημείο, για να θαυμάσουν τα ανασκαμμένα στοιχεία της πόλης και της αγοράς των Αρχαίων Σταγ(ε)ίρων. Γοητεύτηκαν από την ωραιότητα της θέας του Αιγαίου και των παραλιών που και ο φιλόσοφος αντίκρισε κατά την πρώτη του επαφή με τον κόσμο των αισθητών. Είθε ο νους (όπως τον αποκάλεσε ο δάσκαλός του ο Πλάτων) να μας μεταγγίσει ψήγματα από το αΐδιο πνεύμα του (είναι μια τολμηρή ευχή). Ο Αριστοτέλης υπήρξε ο πιο πολυμερής και μεθοδικός φιλόσοφος της αρχαιότητας. Το έργο του «Κατηγορίες» αποτέλεσε την πύλη εισόδου στη φιλοσοφία κατά την ύστερη αρχαιότητα και το Μεσαίωνα σε Ανατολή και Δύση. Τόσο ο Πλάτων όσο και ο Αριστοτέλης είχαν σημαντική συμβολή στη Θεολογία και αποκαλούνταν «Χριστιανοί πριν τον Χριστό». Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα απεικονίζονται σε χριστιανικούς ναούς. Συνέχεια του προορισμού ήταν η γραφική Αρναία με τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια, τα στενοσόκακά της και τις φιλόξενες ταβέρνες, όπου και γευμάτισαν οι επισκέπτες. Σημαντικό κομμάτι της ημερήσιας αυτής εκδρομής αποτέλεσε η διαδρομή μέσα από τον πυκνόφυτο Χολομώντα με τις οξιές, τις βελανιδιές και τα έλατα. Συνάντησαν τον Ταξιάρχη, ένα παραμυθένιο χωριό και λίγα χιλιόμετρα μετά τον Ταξιάρχη έφτασαν στην «Απολυμένη Πέτρα». Πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις μέσα σ’ ένα μαγευτικό τοπίο, όπου απόλαυσαν τον καφέ τους. Κατά την επιστροφή τους για την πόλη μας, μέλη του Ομίλου κάλυψαν το χρόνο μέσα στο λεωφορείο με ανακοινώσεις και πληροφορίες που φωτίζουν το πρόσωπο του Αριστοτέλη, αλλά και του μαθητή του Αλέξανδρου, καθώς και με θέματα γλωσσικού ενδιαφέροντος. Η εκδρομή ήταν άρτια και ως προς τη «θεωρία» και ως προς την «απόλαυση». Στη «μεσότητα» αυτή συνέβαλαν το σύνολο των εκδρομέων και η λαμπερή μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου