ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.
       Στις 21 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η προγραμματισμένη ημερήσια εκδρομή του Ομίλου στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων, γενέτειρα του μέγιστου φιλόσοφου Αριστοτέλη. Η παρουσίαση και η ξενάγηση έγινε από τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Αντώνιο Κόντο. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την γραφική κωμόπολη της Αρναίας.




Τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγειρα, επισκέφτηκε ο ΟΔΕΓ την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, ημερομηνία που συνέπεσε με την ημέρα θανάτου του φιλοσόφου το 322 π.χ. Η πόλη (που απαντάται στο Θουκυδίδη ως Στάγιρος), ήταν ακραιφνώς ελληνική και είχε εποικιστεί από την Άνδρο και τη Χαλκίδα.
Με την καθοδήγηση και τις πολύτιμες γνώσεις του προέδρου του Ομίλου, αρχαιολόγου και φιλολόγου Αντώνη Κόντου, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν, αρχικά στο νότιο σωσμένο τμήμα της Ακροπόλεως. Το τείχος είναι εξαιρετικά διατηρημένο με στοιχεία αιγυπτιακής δόμησης. Ακολούθως κατηφόρισαν το λόφο προς το πεδινότερο σημείο, για να θαυμάσουν τα ανασκαμμένα στοιχεία της πόλης και της αγοράς των Αρχαίων Σταγ(ε)ίρων. Γοητεύτηκαν από την ωραιότητα της θέας του Αιγαίου και των παραλιών που και ο φιλόσοφος αντίκρισε κατά την πρώτη του επαφή με τον κόσμο των αισθητών. Είθε ο νους (όπως τον αποκάλεσε ο δάσκαλός του ο Πλάτων) να μας μεταγγίσει ψήγματα από το αΐδιο πνεύμα του (είναι μια τολμηρή ευχή). Ο Αριστοτέλης υπήρξε ο πιο πολυμερής και μεθοδικός φιλόσοφος της αρχαιότητας. Το έργο του «Κατηγορίες» αποτέλεσε την πύλη εισόδου στη φιλοσοφία κατά την ύστερη αρχαιότητα και το Μεσαίωνα σε Ανατολή και Δύση. Τόσο ο Πλάτων όσο και ο Αριστοτέλης είχαν σημαντική συμβολή στη Θεολογία και αποκαλούνταν «Χριστιανοί πριν τον Χριστό». Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα απεικονίζονται σε χριστιανικούς ναούς. Συνέχεια του προορισμού ήταν η γραφική Αρναία με τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια, τα στενοσόκακά της και τις φιλόξενες ταβέρνες, όπου και γευμάτισαν οι επισκέπτες. Σημαντικό κομμάτι της ημερήσιας αυτής εκδρομής αποτέλεσε η διαδρομή μέσα από τον πυκνόφυτο Χολομώντα με τις οξιές, τις βελανιδιές και τα έλατα. Συνάντησαν τον Ταξιάρχη, ένα παραμυθένιο χωριό και λίγα χιλιόμετρα μετά τον Ταξιάρχη έφτασαν στην «Απολυμένη Πέτρα». Πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις μέσα σ’ ένα μαγευτικό τοπίο, όπου απόλαυσαν τον καφέ τους. Κατά την επιστροφή τους για την πόλη μας, μέλη του Ομίλου κάλυψαν το χρόνο μέσα στο λεωφορείο με ανακοινώσεις και πληροφορίες που φωτίζουν το πρόσωπο του Αριστοτέλη, αλλά και του μαθητή του Αλέξανδρου, καθώς και με θέματα γλωσσικού ενδιαφέροντος. Η εκδρομή ήταν άρτια και ως προς τη «θεωρία» και ως προς την «απόλαυση». Στη «μεσότητα» αυτή συνέβαλαν το σύνολο των εκδρομέων και η λαμπερή μέρα.



17 Οκτωβρίου 2012.

Τα γλωσσικά δάνεια είναι πλούτος της γλώσσας.
     


   Τα γλωσσικά δάνεια ήταν το κύριο θέμα συζήτησης κατά τη χθεσινή εκδήλωση του Ομίλου για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Εσπερια».
Ο πρόεδρος του ομίλου Αντώνιος Κοντός είπε σχετικά: «Εντάσσεται σε μία σειρά εκδηλώσεων που έχουν ως στόχο να τονώσουν το γλωσσικό ενδιαφέρον και να φέρουν κοντά μέλη και φίλους του ομίλου, οι οποίοι έχουν ευαισθησίες όπως όλος ο κόσμος, αλλά ίσως και λίγο περισσότερο, σχετικά με το θέμα της γλώσσας μας». Το περιεχόμενο της χθεσινής εκδήλωσης πρόκειται να δημοσιοποιηθεί και στην παγκόσμια ομοσπονδία, της οποίας ο όμιλος είναι μέλος και μάλιστα με την τιμητική θέση κατοχής της πρώτης αντιπροεδρίας. Ο κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αθανάσιος Δημοτζϊκης, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «γλωσσικά δάνεια»: «Είναι πολύ επίκαιρο το δάνειο. Παίρνουμε από εκεί το οικονομικό περιεχόμενο και βάζουμε έναν επιθετικό προσδιορισμό, το "γλωσσικά" και προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο μπορούμε αυτόν τον επαχθή όρο και να προσανατολιστούμε προς τον επιθετικό προσδιορισμό, γλωσσικά θα περιπλανηθούμε και θα μιλήσουμε για τη δημιουργική αφομοίωση, πώς αφομοιώνονται ξένες λέξεις στη γλώσσα μας και πώς από τη γλώσσα μας φεύγουν άλλες δικές μας λέξεις και αφομοιώνονται από άλλες γλώσσες. Αυτό που θέλουμε να μεταδώσουμε στο κοινό είναι να μην το βλέπουμε αυτό το ζήτημα ρατσιστικά, "εμείς δανείσαμε ή δανειστήκαμε". Το θέμα της καθαρότητας της γλώσσας είναι λίγο πολύπλοκο και υπάρχει λόγος να το ξεκαθαρίσουμε αυτό».
Δοθείσης ευκαιρίας, ο πρόεδρος σχολίασε μία δυσάρεστη είδηση της τρέχουσας επικαιρότητας: «Πριν από μερικές μέρες, πήραμε από την Αθήνα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο δε μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Για πρώτη φορά φέτος ένας θεσμός, μία ιδέα, την οποία είχαμε εμείς παρουσιάσει ως όμιλος καταργείται. Πρόκειται για τον διεθνή διαγωνισμό για τα αρχαία ελληνικά. Καταργείται. Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο υπεύθυνος ή οι λεπτομέρειες αυτής της αγκύλωσης, δηλαδή αν φταίει λιγότερο η περισσότερο ο ΟΠΑΠ που χρηματοδοτούσε μέχρι πρότινος αυτήν την προσπάθεια ή η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Παιδείας που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εξετάσεων των αρχαίων ελληνικών παγκόσμια. Πάντως, η πικρία είναι ότι πριν δέκα, δώδεκα χρόνια όταν ο όμιλος έκανε μια προσπάθεια να φέρει κοντά τους τελειόφοιτους των Λυκείων και να υλοποιήσει αυτήν την ιδέα της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας μέσω αυτού του διαγωνισμού, το υπουργείο Παιδείας την υιοθέτησε και φέτος τη βλέπουμε να αγκυλώνει. Η περίοδος όμως της κρίσης πάντοτε έχει ανάγκη από τη γλώσσα. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Πολύβιου, ο οποίος είχε πει "εν καιροίς χαλεποίς μέμνησο της γλώσσης". Δε θα μας βγάλει βέβαια η γλώσσα από το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά δεν παύει να είναι μία σημαντική συνιστώσα γενικότερα για την κοινωνία. Ανεξάρτητα από δυσκολίες εμείς επιμένουμε να είμαστε εραστές της ιδέας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας».
Ωστόσο, ο όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα τη δράση του και έτσι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε προβολή της παρουσίας του ομίλου στο Αρχαίο Διό, στο πλαίσιο μίας σειράς εκδηλώσεων ανάδειξης σημαντικών ιστορικών αρχαιολογικών χώρων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. «Κλείνουμε έναν κύκλο από ευέλικτες εκδηλώσεις, στις οποίες καθένας μπορεί να συμμετάσχει. Ο κόσμος μας αγκαλιάζει και ανταποκρίνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο σε θέματα αρχαιογνωσίας αλλά και σε θέματα γλώσσας. Όταν επισκέπτεται κανείς έναν χώρο που έχει τόσο βαθιές ρίζες μέσα στο χρόνο, ιστορικά και πολιτιστικά, είναι αυτονόητο ότι θα αναφερθεί και σε θέματα γλώσσας», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι «όραμα του ομίλου αποτελούν και πιο μακρινοί προορισμοί της Ελλάδας», μία επιθυμία που την επικροτούν φίλοι του ομίλου από πολλές διαφορετικές πόλεις της χώρας.





                                                         ΑΒΔΗΡΑ   ΞΑΝΘΗΣ


Από την επίσκεψη του Ομίλου στα αρχαία Αβδηρα Ξάνθης και στο αρχαιολογικό μουσείο των Αβδήρων.

Δημιουργία μουσείου ελληνικής παιδείας και γραμματείας.

        Πρόθεσή μας  είναι αρχικά η συλλογή, καταγραφή και αξιοποίηση κάθε είδους αρχειακού υλικού που παραπέμπει στην ελληνική εκπαίδευση και συγκεκριμένα παλιά βιβλία, τετράδια, χάρτες, έγγραφα και οποιαδήποτε σχετικά αντικείμενα. Καλούνται οι φίλοι και τα μέλη του Ομίλου να μας παραχωρήσουν όποιας μορφής αρχειακό υλικό κρίνουν σκόπιμο προκειμένου να αξιοποιηθεί κατά τον δέοντα τρόπο.