Με ΄΄τάς ειδούς΄΄ του Μάρτη

                                             

                                                                                                                         του Αντώνη Κόντου


                         
προέδρου ΟΔΕΓ Καβάλας

Μπορεί  να σηματοδοτείται  ημερολογιακά η αρχή της άνοιξης από  την εαρινή ισημερία και   ΄΄τας  ειδούς ΄΄(idus)  του Μάρτη , ωστόσο  η συνεχιζόμενη ένταση των καιρικών φαινομένων και του ψύχους  δικαιολογούν   το γεροντικό ΄΄πείσμα ΄΄του  βλοσυρού και  χιονοπώγωνος   χειμώνα  ,   το οποίο έχει επίπτωση  όχι μόνο  στην αλλαγή  του σκηνικού της φύσης , αλλά και της διάθεσής μας.

Ο  Μάρτης, κατά το ρωμαϊκό μηνολόγιο, ταυτίζεται με τον αρχαιοελληνικό  θεό του πολέμου, τον Άρη (Μars).

Ανέκαθεν, οι πολεμικές επιχειρήσεις είχαν   εποχικά ανοιξιάτικο- καλοκαιρινό  χαρακτήρα.

Είναι γνωστό , ότι  ο σημαντικότερος  ιστορικός, πολεμικός ανταποκριτής  του αρχαίου κόσμου, ο Θουκυδίδης,  ως αυτόπτης και αυτήκοος της σκληρότερης μορφής  πολέμου ,που είναι ο εμφύλιος( mutatis mutandis), σηματοδοτεί χρονικά  την έναρξη των επιχειρήσεων με τη φράση  ΄΄άμα τω ήρι( έαρι) αρχομένω ….΄΄ ( με την αρχή της άνοιξης …), δικαιολογώντας  το περιθώριο της καλοκαιρίας,που ακολουθεί μετά το δύσκολο  χειμώνα, για την εξέλιξη των γεγονότων.

Σε ανάλογο εποχικό πλαίσιο  και  η  έναρξη της  ελληνικής  επανάσταση του ΄21 .

Κάθε  εποχική ΄΄παρέκκλιση΄΄ έχει καταστροφικές  συνέπειες . Κλασικές  περιπτώσεις αποτελούν  οι πανωλεθρίες Γάλλων και Γερμανών του προπερασμένου και του περασμένου αιώνα  εξαιτίας του ρωσικού χειμώνα.

Σήμερα , που η εξελιγμένη τεχνολογία  ξεπερνά κατά κάποιο βαθμό τις καιρικές αντιξοότητες , η ΄΄παντός καιρού΄΄ δυνατότητα  διεξαγωγής  πολέμου είναι το ζητούμενο από   τους επιτελείς που διαχειρίζονται κρίσεις, όπως  ανάλογα  έντονο  είναι  και   το δράμα των αμάχων, που βιώνουν αυτές τις δυνατότητες της πολεμική μηχανής  .

      Και ενώ ο Μάρτης  σχετίζεται με το θεό του πολέμου, ο ΄΄ξανθός ΄΄Απρίλης  είναι ο μήνας της θεάς του έρωτα , της  Κύπριδος  Αφροδίτης , άλλωστε εύκολα  κανείς διακρίνει τη  σχέση  του θέματος των δύο ονομάτων  (Αφρ-, Απρ-).

Έτσι, ΄΄ αστρολογώντας΄΄ θα μπορούσε  να σκεφτεί  κάποιος  ότι  η  προσωποποιημένη  αυτή χρονική εναλλαγή, από το θεό του πολέμου στη θεά του έρωτα ,αφήνει   περιθώρια  μιας σχετικής αισιοδοξίας   για καλύτερες μέρες , σύμφωνα και   με τους γνωστούς στίχους του Θεοκρίτου ( Ειδύλια IV ,3ος αιών. π.Χ.)

                                                           ΄΄Θαρσείν  χρή΄  τάχ΄ αύριον έσσετ΄ άμεινον..΄΄

                                                    ΄΄ Κουράγιο΄   σύντομα τα πράγματα θα καλυτερέψουν…΄΄

                                                                                                                                                    Καβάλα 21/3/2022

΄΄αι ειδοί ΄΄ είναι το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου