Ο Όμιλος Καβάλας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της δράσης του που σχετίζεται με την προβολή θεμάτων γλώσσας , ιστορίας και πολιτισμού, οργανώνει επετειακή εκδήλωση – διάλεξη με ομιλήτρια, την καθηγήτρια βυζαντινής φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Μαρία Τζιάτζη-Παπαγιάννη με θέμα: «Η άλωση της Πόλης και οι αλλοιώσεις των πολλών: παραλληλισμοί και αντιθέσεις».
Θα ακολουθήσει η επίδοση βεβαιώσεων παρακολούθησης μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, με την ευκαιρία λήξης του προγράμματος: «ας μιλήσουμε τα Ελληνικά καλύτερα», που οργανώνει και προσφέρει δωρεάν ο Όμιλος για δεύτερη συνεχή χρονιά σε συμπολίτες αλλοδαπούς και παλιννοστούντες ομογενείς.

Η εκδήλωση θα γίνει στη Δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας, το Σάββατο, 28 Μαίου 2016 , ώρα 20.00.


«ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ»: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Δ.Ε.Γ. ΚΑΒΑΛΑΣ

Ο Ο.Δ.Ε.Γ Καβάλας από το έτος 2014 ξεκίνησε να υλοποιεί το πρόγραμμα «Ας μάθουμε τα ελληνικά καλύτερα». Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προσφέρει δωρεάν μαθήματα της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες παλιννοστούντες και αλλοδαπούς. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Σάββατο  στο κτίριο του «Πυθαγόρα», οδό 7ης Μεραρχίας  1, στην πόλη της Καβάλας. Λειτουργούν δύο τμήματα: το πρώτο, των αρχαρίων, στο οποίο διδάσκει η κ. Καρατζά Ευαγγελία, φιλόλογος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, από τις 11:00 ως τις 12:00 και το δεύτερο, των προχωρημένων, στο οποίο διδάσκει η κ. Άννα Μπεζ, επίσης φιλόλογος, από τις 12:00 ως τις 13:00.

Οι μαθητές του πρώτου τμήματος με την καθηγήτριά τους κ. Καρατζά Εύη




Οι μαθητές του δεύτερου τμήματος με την καθηγήτριά τους κ. Μπεζ  Άννα




ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ

   Ο ΟΔΕΓ Καβάλας  στο πλαίσιο του προγράμματός του  «ας μιλήσουμε τα ελληνικά καλύτερα» ,που απευθύνεται σε ενήλικες αλλοδαπούς και παλιννοστούντες   συμπολίτες μας, πραγματοποίησε την Κυριακή 17-4-2016 επιμορφωτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο  των Φιλίππων με ομιλητή τον πρόεδρό του κ.Αντώνιο Κόντο.
Ο Όμιλος Καβάλας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας (ΟΔΕΓ) σας προσκαλει την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 και ώρα 19:30 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη της κ. Βασιλειάδη Μάρθας, επίκουρης καθηγήτριας της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα "ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ"


ΔΙΑΛΕΞΗ "ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη της κ. Βασιλειάδη Μάρθας, προσκεκλημένης από τον Όμιλο Καβάλας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας (ΟΔΕΓ), στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας με θέμα «Γυναικεία πορτραίτα στην ποίηση του Καβάφη». Την ομιλήτρια, επίκουρη καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  και Καβαλιώτισσα στην καταγωγή, προλόγισε αρχικά ο κ. Κόντος Αντώνιος, πρόεδρος του ΟΔΕΓ Καβάλας, αναφερόμενος και στο βιογραφικό της. Στη συνέχεια, η κ. Βασιλειάδη με εξαιρετική δεξιοτεχνία και επιστημονική εμβρίθεια αναφέρθηκε διεξοδικά στην παρουσίαση  διαφόρων γυναικείων προσωπικοτήτων μέσα από συγκεκριμένα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή.  Μετά το τέλος της ομιλίας, τέθηκαν ερωτήματα από το κοινό προς την κ. καθηγήτρια, ενώ της επιδόθηκε και τιμητική πλακέτα  από τον πρόεδρο του Ομίλου, κ. Κόντο.

Η κ. Βασιλειάδη με τον πρόεδρο του ΟΔΕΓ Καβάλας κ. Κόντο Αντώνιο



Το ακροατήριο παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη διάλεξη





Η ομιλήτρια με τους γονείς της και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΔΕΓ Καβάλας 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΟΔΕΓ) ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

     Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε τελικά την Κυριακή 27-03-2016 η προγραμματισθείσα εκδρομή ψυχαγωγικού - επιμορφωτικού χαρακτήρα  του Ομίλου Καβάλας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας  ( ΟΔΕΓ ) στη Θεσσαλονίκη. ΄΄Καιρού επιτρέψαντος΄΄, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής δε σημειώθηκε βροχόπτωση, τριάντα πέντε μέλη και φίλοι του Ομίλου είχαν τη χαρά να μεταβούν στη συμπρωτεύουσα και να ξεναγηθούν από τον πρόεδρο του ΟΔΕΓ κ. Κόντο Αντώνιο, φιλόλογο-αρχαιολόγο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, θαυμάζοντας τους  θησαυρούς που υπάρχουν σ’ αυτό, στη Ροτόντα με τα λαμπρά ψηφιδωτά,  στο ανάκτορο και τη θριαμβική αψίδα του Γαλερίου .
  Όλοι αποκομίσαμε πολλά οφέλη εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας  για τα σπουδαία αυτά 
μνημεία της Θεσσαλονίκης και την  ιστορία της.