5ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΚΑΒΑΛΑ 9 - 13 ΜΑΪΟΥ 2002


Συμπεράσματα και Προτάσεις
  Το 5ο Παγκόσμιο Γλωσσικό Συνέδριο με θέμα : «Η διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας στις χώρες όλου του κόσμου από την Αρχαιότητα ως σήμερα», διοργανώθηκε στην Καβάλα, από 9 έως 13 Μαΐου 2002, από τους Ομίλους για τη Διάδοση - Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας.
  Στο Συνέδριο, το οποίο είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Δημάρχου Καβάλας κ. Ευσταθίου Εριφυλλίδη, μίλησαν 35 διακεκριμένοι επιστήμονες από 19 χώρες.
  Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου εγκαινιάσθηκε Έκθεση Ολυμπιακών Τεκμηρίων (1859 - 1906) του εκπαιδευτικού και συλλέκτη κου Γεωργίου Δολιανίτη. Την Τρίτη ημέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια Μνημείου για τον Μέγα Αλέξανδρο, στην κεντρική πλατεία (Ελευθερίας) της Καβάλας, από τον πρώην Υπουργό κ. Νικόλαο Μάρτη.
  Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ομιλητών η έκφραση και επιδίωξη τον Στόχων για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας δεν είναι κάτι παράλογο ή ουτοπικό.
  Οι βάσεις για την προσπάθεια καθιέρωσης της Ελληνικής ως κύριας επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και ως διεθνούς (σε παγκόσμιο επίπεδο) είναι :
1.     Η χρονική της διάρκεια.
2.     Η οικουμενική διάδοσή της.
3.     Η ικανότητα ακριβολογίας ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες γλωσσικές απαιτήσεις.
4.     Η συνεχής χρήση της στην επιστημονική και τεχνολογική ορολογία.
5.     Από τον 16ο αιώνα διδάσκονται συστηματικά τα Αρχαία Ελληνικά στις Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο κ.λ.π. ενώ σήμερα υπάρχουν πολλά κέντρα διδασκαλίας των Νέων Ελληνικών.
6.     Στις περισσότερες χώρες της Βαλκανικής η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής αρχίζει από τον 18ο ως τα μέσα του 20ου αιώνα και από τότε αρχίζει και η διδασκαλία της νεοελληνικής.
7.     Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο (Αμερική, Ασία, Αφρική, Αυστραλία) διδάσκεται η Αρχαία Ελληνική και ο Ελληνικός Πολιτισμός σε πάρα πολλά Πανεπιστήμια, ενώ συνεχώς ιδρύονται Κέντρα Διδασκαλίας των Νέων Ελληνικών.
  Εξ άλλου οι σύνεδροι κατέληξαν στις ακόλουθες προτάσεις, η αποδοχή των οποίων θα βοηθήσει στην προώθηση του παραπάνω μόνιμου στόχου των Ομίλων για την Διάδοση - Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας και της νεοσύστατης Ομοσπονδίας τους:
1.     Να χρηματοδοτηθούν ερευνητικά προγράμματα από το Ελληνικό κράτος (σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού) - Σ.Α.Ε. - για τη διδασκαλία της νεοελληνικής προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες και ανάγκες κάθε χώρας και να εκδοθούν κατάλληλα βιβλία
2.     Πρέπει να ιδρυθούν νέα Κέντρα Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας σε όλον τον κόσμο και να ενισχυθούν τα υπάρχοντα.
3.     Στις χώρες όπου υπάρχουν συμπαγείς Ελληνικές μειονότητες πρέπει να ενισχυθεί και επεκταθεί η διδασκαλία της νεοελληνικής για να μην ξεχνούν οι νέοι την μητρική τους γλώσσα.
4.     Η Αρχαία Ελληνική να διδάσκεται στις Θεολογικές Σχολές για να μπορούν οι φοιτητές και ειδικά οι Θεολόγοι να μελετούν τα εκκλησιαστικά κείμενα.
5.     Να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ορολογικού Συντονισμού (ΕΠΟΣ).
6.     Να τονισθεί ιδιαίτερα η συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στην Πνευματική και Πολιτιστική αναβάθμιση των Λαών της Βαλκανικής, γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια καλλιέργειας και διαδόσεώς τους σ’ αυτές τις χώρες.
7.     Να ιδρυθεί στην Καβάλα Σχολή Πανεπιστημιακού επιπέδου με αντικείμενο τη γλώσσα των αποδήμων Ελλήνων και τη διδασκαλία της Ελληνικής σε ξένους.
8.     Να συσταθεί φορέας για τη μελέτη της προσωδίας της Ελληνικής Γλώσσας.
9.     Όλες οι επιγραφές των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, όπως και οι ονομασίες Εταιρειών, Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών, Εφημερίδων, Περιοδικών κ. λ π., να γράφονται στην Ελληνική Γλώσσα σε εφαρμογή του υπάρχοντος Νόμου.
10. Να υπαχθούν στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) όλες οι Ελληνόφωνες περιοχές του κόσμου ως Ειδικό Τμήμα.
11. Να δημιουργηθεί στο Διαδίκτυο Ιστοσελίδα για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας.


    Επί πλέον έγιναν και ορισμένες προτάσεις
    που δεν αφορούν άμεσα την Ελληνική Γλώσσα
    αλλά την προβολή της Ελλάδας γενικότερα.