|
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας η γενική συνέλευση του Ομίλου Καβάλας για τη Διάδοση – Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ). Στη συνέλευση περιλαμβάνονταν εκλογοαπολογιστική διαδικασία και αρχαιρεσίες, ενώ το «παρών» έδωσε η πλειοψηφία των μελών.
Λίγο πριν την έναρξη των διαδικασιών, ο απερχόμενος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Αντώνιος Κόντος παρουσίασε τα πεπραγμένα του ομίλου κατά τη διάρκεια της διετίας. Αρχικά, έκανε έναν σύντομο συσχετισμό με την επικαιρότητα και τη δράση του ομίλου τονίζοντας ότι «η κοινωνία μας σήμερα φιλτράρει τις αντοχές της, αλλά αξίζει να θυμηθούμε και πάλι το εν πολλοίς γνωστό “εν καιροίς χαλεποίς, μέμνησο της γλώσσης” του Πολύβιου, το οποίο ίσως μας δίνει να καταλάβουμε ότι εμείς που στηρίζουμε και αγωνιζόμαστε για αυτήν την αξία που λέγεται ελληνική γλώσσα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι γιατί υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα απροθυμίας και αγανάκτησης…». Σχετικά με την προσπάθεια του ομίλου όχι μόνο να κρατήσει τα μέχρι τώρα εγγεγραμμένα του μέλη, αλλά και να φέρει νέα δήλωσε: «Πρόκειται για μία μόνιμη ανησυχία μας, αφού ηλικιακά ο όμιλος απαρτιζόταν πάντοτε από ανθρώπους που βρίσκονται στην ώριμη ηλικία» εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του για ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο εμφανίστηκαν πλέον και άνθρωποι ηλικιακά νεότεροι.
Ακόμη, ο απερχόμενος πρόεδρος παρουσιάζοντας εκτενέστερα τους στόχους και τις δράσεις του ομίλου είπε: «Δεν είμαστε ένας χώρος που έχει σχέση μόνο με το επιστημονικό μέρος για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Υπάρχει και το ψυχαγωγικό, επιμορφωτικό κομμάτι για το οποίο αυτά τα δύο τελευταία χρόνια έγινε εντατική προσπάθεια με εκδηλώσεις που οργανώσαμε για να κρατήσουμε τον κόσμο κοντά μας». Ως παραδείγματα έφερε τις ευέλικτες μορφές δράσης, εκδρομές, συζητήσεις επιμορφωτικού χαρακτήρα, ημερίδες, διαλέξεις και συνέδρια που κατά καιρούς πραγματοποιήθηκαν, μορφές δράσης οι οποίες, όπως αποδείχτηκε, κέρδισαν το ενδιαφέρον. Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις ενημέρωσε τους παρευρισκομένους σχετικά με το παγκόσμιο γλωσσικό συνέδριο, το οποίο κατόπιν επαφών με την Αθήνα, διαπιστώθηκε ότι «παραμένει μετέωρο ως προς την υλοποίησή του». Αντιθέτως, «πριν κάποιους μήνες, ο γλωσσικός όμιλος Βόλου πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει παγκόσμιο γλωσσικό συνέδριο, κάτι που έχει να γίνει εδώ και δύο, τρία χρόνια. Δυστυχώς, οι εκεί χορηγοί, βρίσκονται αυτήν τη στιγμή μακριά. Είναι ένα αν όχι αρνητικό, πάντως όχι ευχάριστο σημάδι για το γλωσσικό κίνημα» τόνισε ο κ. Κόντος, αφού στόχος όλων είναι κάθε δύο, τρία χρόνια να διοργανώνεται ένα παγκόσμιο γλωσσικό συνέδριο, ενώ «ένα άλλο αρνητικό είναι ότι από φέτος καταργείται και ο διαγωνισμός των αρχαίων ελληνικών».
Αξίζει να τονιστεί ότι ο όμιλος της Καβάλας είναι «ο γενέθλιος όμιλος στην ιδέα της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας» και παραμένει μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας με ενεργή την προβολή του μέσω των εντύπων της παγκόσμιας ομοσπονδίας, το περιοδικό «Ελληνική Γλώσσα Διεθνής». Το συγκεκριμένο περιοδικό διανέμεται σε 75 ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού με θέματα όπως αυτά που έχουν σχέση με τη δραστηριότητα του ομίλου ή γενικότερα της γλώσσας και τα οποία, όπως υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος, «κάνουν γνωστή τη δράση του ομίλου σε όλους τους ανθρώπους της διασποράς που ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα».
Τέλος, ως στόχος του νέου διοικητικού συμβουλίου, έτσι όπως αυτό θα κληθεί να ανταποκριθεί στο όραμα του ομίλου, τέθηκε το «πέρα από ημερήσιες εξορμήσεις επιμορφωτικού χαρακτήρα, πρέπει να εμπλουτιστεί ο όμιλος με δράσεις που θα έχουν έναν πολύπλευρο χαρακτήρα αγκαλιάζοντας περισσότερα πράγματα στο ευρύ φάσμα του πολιτισμού». Ενδεικτικά, η δημιουργία προγραμμάτων για την ελληνική γλώσσα (αντικείμενο και της παγκόσμιας ομοσπονδίας), το θέμα της φιλοξενίας (ενταγμένο ήδη στο πλαίσιο δράσης του ομίλου με κατά το παρελθόν ανταλλαγές ατόμων από άλλες χώρες που ήθελαν να μάθουν την ελληνική γλώσσα), καθώς και η ιδέα για τη δημιουργία ενός Μουσείου Εκπαίδευσης, όσο δύσκολο και αν είναι να δρομολογηθεί δεδομένου ότι «ο όμιλος δεν έχει οικονομική στήριξη άλλη, πέραν από αυτήν των μελών του», ιδέα που σταδιακά έχει αρχίσει να παρουσιάζεται στο ευρύτερο κοινό έχοντας ήδη βρει ανταπόκριση, είναι μερικές μόνο δράσεις από αυτές που εντάχθηκαν στο οργανόγραμμα του ομίλου.
Νέο διοικητικό συμβούλιο
Το νέο διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε μετά την ψηφοφορία των μελών του Ομίλου συγκροτούν οι εξής: Μάρκος Αποστολίδης, Αντώνιος Κόντος, Νεραντζούλα Μαυρομμάτη, Αικατερίνη Μπούνα, Ηλίας Χυτίου, Μαρία Τέλλια και Αθανάσιος Δημοτζίκης.