Απολογισμός εκδηλώσεων του “Ομίλου για την διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας” από τον Μάϊο του 2008 έως και τον Οκτώβριο του 2011. 

      Mε την συμπλήρωση ενός κύκλου δραστηριοτήτων του “Ομίλου για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας”, σχετικά με τις ημερήσιες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής Μακεδονίας και Θράκης, μου δίνεται η ευκαιρία για ένα απολογισμό αυτών των δραστηριοτήτων.

Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας. Ακούγεται πολύ ηχηρό, πολύ φιλόδοξο για να μη χρησιμοποιήσω τον όρο ουτοπικό.

Και όμως υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σ’αυτή την προσπάθεια της διεθνοποίησης και την υπηρετούν με ζήλο και αγάπη.
   
 Η προσπάθεια αυτή  είχε πρωτοπόρο την Καβάλα. Δεν  απευθύνεται όμως μόνο σε διεθνή ακτίνα, αλλά απευθύνεται και στην ενδοχώρα μας.

  Οι άνθρωποι που υπηρετούν αυτή την ιδέα δεν σταματούν να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να καλλιεργήσουν και να βελτιώσουν τη γνώση της γλώσσας και του Ελληνισμού γενικότερα, γιατί ο Ελληνισμός  είναι πνεύμα και πολισμός που επιζεί ακόμη και όταν η κρατική του υπόσταση καταλύεται.

    Χρονολογικά αναφέρομαι στις επισκέψεις και ξεναγήσεις των παρακάτω αρχαιολογικών περιοχών:
     1.- 18.05.2008  Επίσκεψη-Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
     2.-29-31.08.2008  Εκδρομή στην Ανατολική Ρωμυλίας –Νοτιοανατολική Βουλγαρία - περιοχή του Πύργου-Μεσημβρίας- Σωζόπολης.
     3.-28-30  Noεμβρίου 2008 επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη
      4.- 10.05.2009 Επίσκεψη-Ξενάγηση στην Αμφίπολη.
     5.- 30.05.2010 Επίσκεψη-Ξενάγηση στα Άβδηρα.
     6.- 29.11.2010. Επίσκεψη –Ξενάγηση στην Μαρώνεια
     7.- 10.04.2011. Επίσκεψη-Ξενάγηση στην Βεργίνα.
     8.- 02.10.2011. Επίσκεψη-Ξενάγηση στο Δίον.

   Όσοι συμμετείχαμε σ’αυτές τις ξεναγήσεις νομίζω πως πάντα  επιστρέφαμε γεμάτοι από γνώση και εντυπώσεις από τα ευρήματα των ανασκαφών που τόσο εύγλωττα μας ξαναζωντάνευαν τη ζωή και τις δραστηριότητες των ανθρώπων της εποχής τους.
Ήταν  για μας ένα μάθημα Αρχαιολογίας ώστε να μας μείνει «κτήμα ες αεί».

   Σ’ αυτό συνετέλεσαν  και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου, μα περισσότερο   
o Πρόεδρος του, κ. Αντώνης Κόντος –Φιλόλογος πτυχιούχος του Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ.

   Ο κ. Κόντος αγαπά ό,τι σπούδασε και κατόρθωσε να μας μεταδώσει τον ενθουσιασμό του με την παραστατική και, χωρίς υπερβολή, γοητευτική ξενάγησή του. Τον ευχαριστούμε που μας ευχαρίστησε τόσο.
        

Βούλα Ξανθοπούλου-Αργυρίου,Φιλόλογος

17 Οκτωβρίου 2012.

Αθανάσιος Δημοτζίκης, Αντιπρόεδρος ΟΔΕΓ Καβάλας. 
                            

      

               
ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΕΡΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.

      Με ιδιαίτερη επιτυχία ο ΟΔΕΓ Καβάλας διοργάνωσε στις 7 Δεκεμβρίου 2011, στο χώρο του Ξενοδοχείου ΕΣΠΕΡΙΑ Καβάλας, εκδήλωση-ομιλία με ομιλητή τον αντιπρόεδρο του Ομίλου φιλόλογο κ. Αθανάσιο Δημοτζίκη και θέμα τα δάνεια της ελληνικής γλώσσας στις άλλες γλώσσες. 
      Η πιο πάνω εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων που αποσκοπούν στην τόνωση του ενδιαφέροντος για τη γλώσσα μας.  
      Το περιεχόμενο της ομιλίας θα δημοσιευθεί στην Παγκόσμια Ομοσπονδία της οποίας ο Όμιλος κατέχει τιμητική τη θέση της πρώτης αντιπροεδρίας.




ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Τα γλωσσικά δάνεια είναι πλούτος της γλώσσας.

   Στη  χθεσινή   εκδήλωση   τονίστηκε   το   διόλου   ευοίωνο   γεγονός   της   κατάργησης   του   διεθνούς διαγωνισμού αρχαίων ελληνικών
Τα γλωσσικά δάνεια ήταν το κύριο θέμα συζήτησης κατά τη χθεσινή εκδήλωση του Ομίλου για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Εσπερία».
Ο πρόεδρος του ομίλου Αντώνιος Κοντός είπε σχετικά: «Εντάσσεται σε μία σειρά εκδηλώσεων που έχουν ως στόχο να τονώσουν το γλωσσικό ενδιαφέρον και να φέρουν κοντά μέλη και φίλους του ομίλου, οι οποίοι έχουν ευαισθησίες όπως όλος ο κόσμος, αλλά ίσως και λίγο περισσότερο, σχετικά με το θέμα της γλώσσας μας». Το περιεχόμενο της χθεσινής εκδήλωσης πρόκειται να δημοσιοποιηθεί και στην παγκόσμια ομοσπονδία, της οποίας ο όμιλος είναι μέλος και μάλιστα με την τιμητική θέση κατοχής της πρώτης αντιπροεδρίας. Ο κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αθανάσιος Δημοτζϊκης, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «γλωσσικά δάνεια»: «Είναι πολύ επίκαιρο το δάνειο. Παίρνουμε από εκεί το οικονομικό περιεχόμενο και βάζουμε έναν επιθετικό προσδιορισμό, το "γλωσσικά" και προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο μπορούμε αυτόν τον επαχθή όρο και να προσανατολιστούμε προς τον επιθετικό προσδιορισμό, γλωσσικά θα περιπλανηθούμε και θα μιλήσουμε για τη δημιουργική αφομοίωση, πώς αφομοιώνονται ξένες λέξεις στη γλώσσα μας και πώς από τη γλώσσα μας φεύγουν άλλες δικές μας λέξεις και αφομοιώνονται από άλλες γλώσσες. Αυτό που θέλουμε να μεταδώσουμε στο κοινό είναι να μην το βλέπουμε αυτό το ζήτημα ρατσιστικά, "εμείς δανείσαμε ή δανειστήκαμε". Το θέμα της καθαρότητας της γλώσσας είναι λίγο πολύπλοκο και υπάρχει λόγος να το ξεκαθαρίσουμε αυτό».
Δοθείσης ευκαιρίας, ο πρόεδρος σχολίασε μία δυσάρεστη είδηση της τρέχουσας επικαιρότητας: «Πριν από μερικές μέρες, πήραμε από την Αθήνα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο δε μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Για πρώτη φορά φέτος ένας θεσμός, μία ιδέα, την οποία είχαμε εμείς παρουσιάσει ως όμιλος καταργείται. Πρόκειται για τον διεθνή διαγωνισμό για τα αρχαία ελληνικά. Καταργείται. Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο υπεύθυνος ή οι λεπτομέρειες αυτής της αγκύλωσης, δηλαδή αν φταίει λιγότερο η περισσότερο ο ΟΠΑΠ που χρηματοδοτούσε μέχρι πρότινος αυτήν την προσπάθεια ή η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Παιδείας που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εξετάσεων των αρχαίων ελληνικών παγκόσμια. Πάντως, η πικρία είναι ότι πριν δέκα, δώδεκα χρόνια όταν ο όμιλος έκανε μια προσπάθεια να φέρει κοντά τους τελειόφοιτους των Λυκείων και να υλοποιήσει αυτήν την ιδέα της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας μέσω αυτού του διαγωνισμού, το υπουργείο Παιδείας την υιοθέτησε και φέτος τη βλέπουμε να αγκυλώνει. Η περίοδος όμως της κρίσης πάντοτε έχει ανάγκη από τη γλώσσα. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Πολύβιου, ο οποίος είχε πει "εν καιροίς χαλεποίς μέμνησο της γλώσσης". Δε θα μας βγάλει βέβαια η γλώσσα από το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά δεν παύει να είναι μία σημαντική συνιστώσα γενικότερα για την κοινωνία. Ανεξάρτητα από δυσκολίες εμείς επιμένουμε να είμαστε εραστές της ιδέας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας».
Ωστόσο, ο όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα τη δράση του και έτσι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε προβολή της παρουσίας του ομίλου στο Αρχαίο Διό, στο πλαίσιο μίας σειράς εκδηλώσεων ανάδειξης σημαντικών ιστορικών αρχαιολογικών χώρων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. «Κλείνουμε έναν κύκλο από ευέλικτες εκδηλώσεις, στις οποίες καθένας μπορεί να συμμετάσχει. Ο κόσμος μας αγκαλιάζει και ανταποκρίνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο σε θέματα αρχαιογνωσίας αλλά και σε θέματα γλώσσας. Όταν επισκέπτεται κανείς έναν χώρο που έχει τόσο βαθιές ρίζες μέσα στο χρόνο, ιστορικά και πολιτιστικά, είναι αυτονόητο ότι θα αναφερθεί και σε θέματα γλώσσας», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι «όραμα του ομίλου αποτελούν και πιο μακρινοί προορισμοί της Ελλάδας», μία επιθυμία που την επικροτούν φίλοι του ομίλου από πολλές διαφορετικές πόλεις της χώρας.